Einde btw-chaos voor kleine webwinkels

De Leeuwarder Courant bericht over de intentie van de Europese commissie om ervoor te zorgen dat webwinkels die buiten Nederland verkopen ook 21% btw kunnen gaan rekenen.

BRUSSEL – Kleine webwinkels mogen straks gewoon het Nederlandse btw-tarief in rekening brengen als zij producten buiten Nederland verkopen. Voor deze onlinewinkels betekent dat een hoop administratieve rompslomp minder.

Dat zegt PvdA-Europarlementariër Paul Tang donderdag in een verklaring. Hij kaartte de kwestie aan bij de Europese Commissie in Brussel. De commissie kondigt nu aan de kleine winkels te willen ontzien.

Tang vreesde een administratieve chaos bij kleine internetondernemers door nieuwe Europese btw-regels die sinds 1 januari gelden. Bedrijven die elektronische producten verkopen zoals films, muziek en e-books, mogen niet langer het Nederlandse tarief van 21 procent rekenen, maar moeten het btw-tarief heffen van het land waar de consument woont (in Duitsland bijvoorbeeld 19 procent).

Brussel wil nu een drempel invoeren voor de toepassing van de Europese btw-regels. “Het is alleen heel spijtig dat de commissie pas volgend jaar met voorstellen komt”, aldus Tang.

Bron: Leeuwarder Courant